Yasal Yükümlülükleriniz
Cinius Yayınları’yla bir yazar yayıncı sözleşmesi imzaladığınız zaman, tüm hakları elinizde tutmakla birlikte, kaçınılmaz olarak bazı yasal yükümlülükler altına da girmiş oluyorsunuz. Öncelikle eserin size ait olduğunu ya da eserde yer alan içeriğin yasal hak sahibinin siz olduğunuzu ve bunu kanıtlayabileceğinizi garantilemiş oluyorsunuz. Bu sebeple doğacak herhangi bir yasal sıkıntı ve tazminat ödemesi durumunda da bunun sizi ve sadece sizi bağlayacağını kabul etmiş oluyorsunuz. T.C. kanunlarına aykırı bir içeriğin yayınlanması durumunda da cezanın miktarı ne olursa olsun, tazminatın yarısını ödeyeceğinizi peşinen kabul etmiş oluyorsunuz. Bununla birlikte editörlerimiz metninizi okuduklarından, yasal sıkıntı yaratacak bir içeriğin olup olmadığını kitap basılmadan öğrenmiş oluyorsunuz. Aynı şekilde kitabınızın içinde kullandığınız grafikler, fotoğraflar, illüstrasyonlar ya da resimlerin de yasal hak sahibinin siz olduğunuzu garantilemiş oluyorsunuz. Bu koşullar, sözleşmenin 1. ve 17’nci maddesinde dile getirilmektedir.
Yasal sıkıntılar ve tazimantla ilgili maddeler ise 18. maddede yer almaktadır:
Birilerinin ya da bir kurumun çıkıp peşinize (aynı şekilde, bizim peşimize) düşmemesini sağlamak için garantili bir yol yoktur. Kitabınızın içeriği birilerini rahatsız ederse ya da rakipleriniz varsa, kitabınızdaki herhangi bir açıktan yararlanıp peşinize düşebilir. Sonucu ne olursa olsun, bu vakit ve para kaybı demek olacaktır. Bununla birlikte riskleri azaltmak için yapılabilecekler vardır. Öncelikle kitabınızda kullandığınız ve size ait olmayan materyaller için mümkün olduğunca yazılı, (hatta mühürlü ve imzalı) izin belgeleri almaya çalışabilirsiniz. Örneğin bir şair ya da yazardan metninizde alıntılara yer veriyorsanız, bunları sadece gerekli olduğunda yapmalısınız ve mutlaka gözle görülür bir yere, alıntının kaynağını koymalısınız. (Kitabın sonuna “Kaynakça” bölümüne ya da başında künye sayfasına ya da dipnotla alıntının geçtiği yere).
Bunun dışında, kişilere ya da kurumlara zarar verecek, onları rencide edecek ya da haklarında kanıtlanamayacak, kanıtlanması mümkün olmayan iddialardan kaçınmanızda yarar var.