Yayıncılık Haklarınız
Herhangi bir yayıneviyle anlaşmaya vardığınızda, yasal yükümlülükler gereği yayıncının size bir sözleşme göstermesi, bu sözleşmenin de karşılıklı olarak imzalanması gerekmektedir. Sözleşmenin bir örneği sizde, bir örneği de yayınevinde kalacaktır. Bu aşamada hangi haklarınızı yayıncıya devrettiğinizi, yayıncılığın da buna karşılık size neler vaadettiğini iyice bilmeniz çok önemlidir. Sözleşmedeki maddelerde belirsizlikler olduğunu düşünürseniz, bu maddeleri yayıncınızla konuşmalısınız. Gerekirse sözleşmeyi bir avukata da göstermek isteyebilirsiniz.
Cinius Yayınları Yazar-Yayıncı sözleşmesi, geleneksel yazar yayıncı sözleşmelerinden farklı olarak, yayınlanmayla ilgili bütün hak, yetki ve kararları size devretmektedir. Bunun kaçınılmaz bir sonucu olarak, kitabınızla ilgili tüm hukuki yükümlülük de size aittir. Cinius Yayınları’yla bir sözleşme imzaladığınız zaman, bize, yayınlayabilmemiz için verdiğiniz metnin tüm hakları sizde kalmaktadır. Bize sadece kitabınızı dağıtma, satma ve tanıtma hakkı vermiş oluyorsunuz. Ancak yapılan tüm satışlar da sizin gözetiminiz altında oluyor ve kitaptan elde edilen tüm kâr size kalıyor. Bu bilgiler sözleşmenin 2. maddesi ve 14. maddesinde yer almaktadır.
Standart bir sözleşmede bu maddeler yerine şöyle bir madde yer alır:
Yazar eserin, yayınlanması, dağıtılması ve satılması için yayıncıya, eseri Türkçe (ya da tüm dillerde) belirli bir süre için yayınlama hakkını devretmiştir.
Yukarıdaki maddeyi içeren bir sözleşme imzalamanız durumunda, yayıncıya eserinizi sınırsız sayıda basma hakkını vermiş oluyorsunuz. Yayınlanmanın sınırları adet değil, süreyle belirleniyor. Aynı maddede “belirli bir süre” ibaresi yerine “belirli bir miktar” da olabilir. Sık karşılaşılan bu durum bir takım sorunlara neden olabilmektedir. Örneğin kitabınızın 1000 adet basılması ve satılması için yayıncıyla anlaşıyorsunuz. Ancak sözleşmede herhangi bir süre sınırlaması olmadığı için yayıncı on yıl sonra bile “elimdeki kitaplar henüz bitmedi” diyerek, başka bir yayıncıya gitmenize engel olmak isteyebilir. Bu yüzden, sözleşmede temel hak devri adet ile yapılıyorsa, mutlaka sözleşmenin bağlayıcılık süresi de açıkça belirtilmelidir. Sözleşmede süre ibaresinin olmasına dikkat etmelisiniz. Yoksa, kısa vadede sizin açınızdan avantajlı görünen bir sözleşme, uzun vadede ciddi biçimde başınızı ağrıtabilir.
Cinius Yayınları Yazar – Yayıncı sözleşmesinde herhangi bir hak devri olmamasına rağmen, sözleşme ömrü içermektedir. Başka bir deyişle, koşullar ne olursa olsun, sözleşmenin bir “son kullanım tarihi” bulunmaktadır. Bu süreye gelindiğinde, sözleşmenin içeriğindeki bütün maddeler geçerliliğini yitirmektedir. Bu bilgi 5. madde yer almaktadır.